HOE MAAK JE EEN GOEDE MIXTAPE VOOR?

De juiste tracks vinden is één van de leukste uitdagingen van een DJ. Maar waar haal je deze nummers vandaan? En als je veel losse nummers downloadt, of verschillende versies van hetzelfde nummer, dan kan het aardig in de kosten lopen! In deze blog vertelt Gastblogger Amar Amlani (DiceDJ) over waar DJ’s hun muziek vandaan kunnen halen, en hoe je je publiek telkens weer verrast met de beste beats.

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS ECHT HET HALVE WERK

Vaak staat er bij de omschrijving van een DJ contest met welk doel de mix gemaakt moet worden, bijvoorbeeld om te draaien als een warm-up set bij een festival. Bij het opzetten van het programma houden ze rekening met mensen die het terrein op lopen, genieten van een drankje en de sfeer proeven. Dat is een ideaal moment om een uitnodigende set te draaien!

VERGROOT JE KANS

Het is een open deur, maar houd je aan de opdracht! Je maakt veel meer kans als je een mixtape inlevert die voldoet aan de opdracht. Ik heb bij de inzendingen van contests vaak prime-time electro house mixes gehoord terwijl de organisatie vroeg om een warm-up set. Die zijn het dus niet geworden.

BOUW JE SET OP

Daarnaast is een goede voorbereiding belangrijk. Op zich is het prima om freestyle te gaan en een mix in elkaar te draaien op gevoel, maar goede DJ’s maken mijns inziens een mooie progressie in hun mix. Ze bouwen rustig op, gaan naar een (lichte) climax, en bouwen rustig weer af zodat de volgende DJ de energie weer kan opbouwen. Je kunt er ook voor kiezen om er knallend uit te gaan. Het is misschien een risico, maar je hebt dan wel de kans dat jouw mix blijft hangen bij de jury! Belangrijk dus om te preppen wat de volgorde van je tracks (ongeveer) gaat zijn, en hoe je (ongeveer) de overgangen wilt doen zodat je de flow erin houdt. Soms kunnen tools je hierbij helpen. Mixed In Key geeft bijvoorbeeld het energieniveau weer van een track, zodat je rekening kunt houden met de plaatsing in je mixtape.

EN DAN: OPNEMEN!

Zorg eerst dat je apparatuur hebt om een goede kwaliteit mix op te kunnen nemen. Je kunt reviews lezen hierover op het internet, maar er zijn ook YouTube-kanalen die je hiervoor kunt raadplegen. Zij testen diverse apparaten en geven je (vaak) een oordeel zonder bias. Ook in een audiowinkel kunnen ze je hiermee verder helpen. Zelf maak ik gebruik van een Focusrite geluidskaart die het ‘recording’-signaal van de mixer opneemt met het programma Audacity: loepzuiver!

KLEINE TWEAKS, GROOT VERSCHIL

Maak voor de zekerheid eerst een testmix van 5 minuten en luister hem af op verschillende plekken: op je headphones, op je monitor speakers, in de auto en beoordeel dan of je het goed vindt klinken. Een kleine aanpassing in de trim en EQ’s op je mixer kan een groot verschil maken! Gebruik daarnaast goede kwaliteit muziekbestanden, liefst van minimaal 256kbps. Tip: zet alle drie de EQ’s op 5 over 12 in plaats van 12 uur. Dit geeft je mixes extra body. Let er wel op dat je trim goed staat, zodat je niet in het rood gaat.

3..2..1.. RECORD

Neem jezelf voor om meerdere takes te maken. Vaak kun je elementen in je mix verbeteren nadat je er later naar terug luistert. Bijvoorbeeld de volgorde van tracks en de overgangen, maar ook tracks weghalen die toch niet helemaal passen in de mix. Ook kun je vrienden vragen om feedback te geven. Je kunt dan zelf bepalen wat je daarmee doet. Tot slot: Mix altijd live! Jury’s weten dat een mix niet altijd perfect in elkaar zit, en dat een klein beatmatch-foutje kan optreden. Het gaat erom dat je dat snel weer kunt fixen tijdens het mixen. Dat zul je, als een DJ met getraind oor, ook wel vaker hebben gehoord op festivals en concerten.

NEEM EEN VOORSPRONG

Bonus: Wil je echt aantonen dat je de contest wilt winnen, neem dan een video op van jezelf terwijl je de mix maakt en stuur die mee. Dit geeft je net een edge ten opzichte van de andere inzendingen.

EN DAN HET MOMENT: JE MIX OPSTUREN

Zodra je tevreden bent met je mix, ga je naar de volgende stap: opsturen. Soms kun je de mix uploaden naar de website van de organisator, maar vaak vragen ze een link naar een platform zoals Soundcloud of Mixcloud. Mijn ervaring is dat Mixcloud hierin het beste werkt, omdat je op Soundcloud het risico loopt dat je mix wordt verwijderd als je commerciële tracks gebruikt.

VERTEL IETS OVER JEZELF

Vaak kun je naast de mix ook een stukje over jezelf schrijven. Soms is dit optioneel, maar eigenlijk moet je dit altijd invullen. Naast je website/social, is dit de enige manier om je mix iets persoonlijker te maken. Vertel iets over jezelf, waarom je meedoet en laat de jury weten waar jouw passie voor muziek vandaan komt.

Primitus Consultancy

We work with small and medium-sized businesses to help create a professional online presence. We provide a one shop full-service design studio in London, United Kingdom. 

https://primitusconsultancy.co.uk
Vorige
Vorige

WAAR HAALT EEN DJ ZIJN MUZIEK VANDAAN?