WAAR HAALT EEN DJ ZIJN MUZIEK VANDAAN?

De juiste tracks vinden is één van de leukste uitdagingen van een DJ. Maar waar haal je deze nummers vandaan? En als je veel losse nummers downloadt, of verschillende versies van hetzelfde nummer, dan kan het aardig in de kosten lopen! In deze blog vertelt Gastblogger Amar Amlani (DiceDJ) over waar DJ’s hun muziek vandaan kunnen halen, en hoe je je publiek telkens weer verrast met de beste beats.

De juiste tracks vinden is één van de leukste uitdagingen van een DJ. Maar waar haal je deze nummers vandaan? En als je veel losse nummers downloadt, of verschillende versies van hetzelfde nummer, dan kan het aardig in de kosten lopen! In deze blog vertelt Gastblogger Amar Amlani (DiceDJ) over waar DJ’s hun muziek vandaan kunnen halen, en hoe je je publiek telkens weer verrast met de beste beats.

GRATIS!

Het hangt af van welk genre je draait, maar SoundCloud heeft veel producers en opkomende producers die hun muziek daar delen. Zij willen hun muziek promoten, en jij wilt unieke muziek op de dansvloer droppen – een echte win-win. Het mooie hiervan is dat er veel originele nummers, maar ook bootlegs ter download worden aangeboden. Soms moet je dan klikken op de Koop-knop, dan word je doorverwezen naar een externe pagina die de download gratis aanbiedt. En soms kom je via deze knop terecht in een (dropbox-)map waar de producer meerdere nummers gratis aan je aanbiedt. Ook zetten producers soms direct een Free Download-knop neer. Dan weet je meteen dat je het nummer gratis kunt downloaden. Houd er wel rekening mee dat downloads vaak pas worden aangeboden nadat je, via een extern platform, een commentaar en/of like achterlaat op het SoundCloud nummer. Het vinden van goede nummers via SoundCloud is een echte zoektocht, misschien vergelijkbaar met het LP’s struinen van vroeger. Maar als je doorzet, tref je af en toe echte diamantjes aan. Sommige DJ’s rippen muziek van SoundCloud: een online dienst zet dan de door jou geselecteerde nummers om naar MP3 zodat jij die kunt downloaden. Doe jij dit ook? Pas dan wel op: behalve dat het niet toegestaan is, gaat het vaak om rips op 192kbps. Op een fijn audiosysteem kan dit goed tegenvallen…

LOSSE NUMMERS KOPEN

Misschien de meest voor de hand liggende methode is om losse nummers te kopen bij partijen zoals iTunes, Beatport, Qobuz, etc. Afhankelijk van de kwaliteit van het nummer, bijvoorbeeld MP3 320kbps, FLAC of WAV, betaal je een bedrag en kun je het nummer downloaden. Het fijne van bijvoorbeeld Beatport is dat ze extra gegevens tonen die handig zijn voor DJ’s, zoals de toonsoort (key) en bpm. Soms krijg je kortingsbonnen, waarmee je meerdere nummers met een mooi percentage korting in je bezit kunt krijgen. Het nadeel van deze methode is dat het snel flink in de kosten kan lopen. Als je elk nummer apart afrekent, ga je al snel naar de tientallen of honderden euro’s! Je kunt bijvoorbeeld op iTunes ook zoeken naar compilatie-albums, waar soortgelijke nummers op staan. Het mooie van dit soort platforms is dat ze het concept van serendipity goed toepassen. Ze hebben een recommender-systeem waarmee ze aanbevelingen kunnen doen op basis van nummers die je koopt of bekijkt. Goed voor de creatieve flow!

ABONNEMENT OP EEN STREAMING SERVICE EN INTEGRATIE MET JE DJ-SOFTWARE

Een aantal leveranciers van DJ-software is bezig met de integratie van streaming services, zoals Tidal. Serato en Djay Pro 2 zijn hier voorbeelden van. Wat dat betekent? Hiermee kun je bijvoorbeeld de complete Tidal bibliotheek gebruiken om mee te draaien! Het is momenteel nog een controversiële ontwikkeling, maar wel eentje die veel potentie toont. Als je DJ software en setup het ondersteunt, kun je je bibliotheek en playlists doorzoeken en nummers laden in je draaitafel of controller. Eenmaal ingeladen kun je ermee scratchen, loops en cue-points toewijzen en effecten toepassen. Momenteel is nog het nadeel van deze diensten dat je een actieve internetverbinding moet hebben. Deze moet dus stabiel genoeg zijn om ermee te kunnen draaien. Ook heb je een premium abonnement van de streaming dienst nodig om te kunnen koppelen aan je DJ-software. Daarnaast is deze manier van draaien niet toegestaan in clubs en op andere gelegenheden vanwege juridische beperkingen. Lees het blog over DJ’en met Spotify en andere streamingdiensten voor meer informatie.

MUZIEK UIT JE EIGEN NETWERK

Als je mensen om je heen hebt die ook bezig zijn met produceren, kun je ze natuurlijk vragen of ze hun laatste tracks met jou willen delen. Op deze manier kun je nieuwe muziek naar de dansvloer of mix brengen die nog maar weinig mensen kennen. Dit kost je vaak niets, maar hiermee kun je wel het onderscheid maken! Opnieuw een win-win-situatie.

ABONNEMENT OP EEN DJ RECORD POOL

We zijn steeds meer gewend aan het raken aan subscription based models. Niet alleen op het gebied van muziek en films: zelfs scheermesjes kunnen via een abonnement elke maand in je bus worden bezorgd. Zo bestaan er ook abonnementen op DJ record pools. Geen zwembaden enkel voor DJ’s, maar een (vaak) zeer grote verzameling van nummers die je mag downloaden! Je moet hiervoor wel aangeven dat je een DJ bent en de DJ pool daarvoor gebruikt. Er zijn vele pools, en ze hebben hun eigen voors en tegens. Sommige zijn specifiek gericht op genre, anderen bieden de mogelijkheid om nummers al twee maanden voor release in je bezit te krijgen. Vele stellen je in staat om zowel de clean (expliciete woorden zijn dan vervangen of weggehaald) als de dirty version te downloaden. Daarnaast kun je nummers downloaden met een intro-edit, waardoor je als DJ meer tijd hebt om een nummer netjes in te mixen. Ik zal hieronder een aantal DJ pools benoemen zodat je ze zelf kunt afstruinen.

VOORDELEN EN NADELEN DJ POOLS

Een groot voordeel van DJ pools is dat ze hun record pool altijd up to date houden, met goede kwaliteit nummers. Je hebt als DJ altijd toegang tot de laatste nummers, en vaak verschillende versies ervan. Je hoeft via de preview alleen te kijken welk nummer je bevalt, en je kunt het direct downloaden. Ook zijn nummers getagd met genre, key en bpm. Daarnaast kun je de laatste trends volgen: vaak staan er in de hitlijsten remixes van nummers die momenteel leuk zijn om te draaien – bijvoorbeeld die van kerstnummers in december. Ook bieden sommige pools de mogelijkheid om met een app op je telefoon de hitlijsten door te scrollen, en soms zelfs te selecteren en downloaden. Je betaalt dus enerzijds voor de bijgewerkte lijsten van nummers en anderzijds voor het gemak dat de muziek voor je geselecteerd wordt en dat je er op verschillende manieren bij kunt. Nadeel is dat je maandelijks een bedrag moet betalen om toegang te krijgen tot hun collectie. Dat varieert van 10 dollar tot wel 50 dollar per maand, of meer. Je moet dus voor jezelf de afweging maken of de investering in een DJ pool het waard is.

MIJN ERVARING MET DJ POOLS

Mijn ervaring: hoe meer feestjes je mag draaien, hoe leuker het is om een publiek te verrassen met nummers die ze nog niet eerder hebben gehoord. En met een DJ pool kun je vrij snel dergelijke nummers vinden. Als je dan ook nog een paar betaalde gigs kunt doen, dan heb je die investering er hopelijk snel weer uit! Hieronder een lijstje van DJ pools waar je uit kunt kiezen, gesorteerd op de prijs die je maandelijks zou betalen:

DJ POOLS TOT 20 DOLLAR PER MAAND

  • ACAPELLAS4u: gratis en leuk om acapella’s te downloaden. Niet alles is van hoge kwaliteit.

  • Promo Only: goedkope manier om bij te blijven met verschillende genres, zoals top 40, urban, dance. Biedt ook duurdere pakketten met meerdere genres, en videoclips.

  • Monkey Remix: posten om de zoveel tijd in blog-formaat nieuwe music packs. Perfecte manier om bij te blijven met de muziek die ze voor je selecteren. Releasen ook Halloween en Christmas packs zodat je bij blijft met trends.

  • Digital DJ Pool: instappen voor 1 dollar, en een goede optie om verschillende versies van nummers te downloaden.

  • CICANA.COM: goede manier om voor 15 euro per maand bij te blijven in de urban scene, met hip-hop- en R&B-nummers.

  • BPM Latino: veel nummers in de genres reggaeton, cumbia, mambo, merengue en andere latin-soorten.

  • MyMP3Pool.com: top 40, electro, R&B, hip hop, trap en meer. Biedt ook extended versies van populaire nummers aan. Deze website biedt ook Dropbox-integratie waarmee je nummers op je telefoon naar je Dropbox kan laten downloaden. Als je dan thuis je laptop opent, heb je binnen no-time alles binnen.

  • Franchise Record Pool: via hun app luisteren en muziek binnenhalen, en op eenvoudige wijze de originals (clean & dirty), extended versies, en remixes weergeven van nummers.

DJ POOLS VANAF 20 DOLLAR PER MAAND

  • Crate Connect Record Pool: urban, reggae, top 40, house en meer. Deze DJ pool biedt ook WAV-packs aan. Ze hebben bovendien een grote back-catalog van oudere nummers.

  • Spinback Promos: overzichtelijke site met verschillende genres die je snel kunt bekijken en downloaden. Hebben ook een uitgebreide lijst van acapella’s die je kunt gebruiken om mashups te maken en mixen.

  • DJcity: populaire bron die ook reviews op YouTube plaatst van verschillende DJ gear. Bieden een goede filter-mogelijkheid (genre, bpm en type) en bieden verschillende versies van de nieuwste nummers.

  • BPM Supreme: classics van de seventies tot aan nu, overzichtelijke website met goede filter- en zoekmogelijkheden. Ze houden een historie bij van je gedownloade nummers. Als je ooit je nummers kwijtraakt, kun je ze opnieuw downloaden.

  • BeatJunkies: biedt onder andere custom edits aan en een grote bibliotheek aan nummers.

  • CD Pool: biedt verschillende packs waar je uit kunt kiezen: van mobile DJ tot underground packs. Daarnaast kun je tegen een eenmalige betaling complete series downloaden, bijvoorbeeld van de bekendste dansnummers.

  • Late Night Record Pool: grote collectie, veel genres, makkelijk complete packs downloaden in ZIP-formaat, goede filter-mogelijkheden (per decennium bijvoorbeeld). Je betaalt 47 dollar per maand, maar dan krijg je ook een gelikte ervaring!

  • zipDJ: de duurste van deze lijst met 50 dollar per maand. Ook hier krijg je een gelikte ervaring met goede filter- en zoekmogelijkheden, gemakkelijk meerdere nummers downloaden, exclusieve remixes, veel genres, een enorme bibliotheek en packs waarmee je verzamelingen zoals top 40 of urban snel kunt downloaden.

Er zijn dus genoeg pools om uit te kiezen. Om de juiste te vinden, kun je naar mijn ervaring het beste verschillende pools uitproberen en kijken waar jouw muzieksmaak optimaal wordt vertegenwoordigd.

Ben ik nog een mogelijkheid vergeten? Waar haal jij je muziek vandaan? En wat is jouw favoriete DJ pool? Laat het ons weten in de comments!

Primitus Consultancy

We work with small and medium-sized businesses to help create a professional online presence. We provide a one shop full-service design studio in London, United Kingdom. 

https://primitusconsultancy.co.uk
Vorige
Vorige

DJ-OPTREDENS PROFESSIONEEL AANPAKKEN