WAT DOET EEN DJ (NOU EIGENLIJK)?

Bij veel mensen bestaat het beeld dat een live-DJ alleen maar aan een paar knopjes draait en daarnaast vooral zijn handen in de lucht houdt. Maar klopt dit beeld? En zo niet, wat doet zo’n DJ nou eigenlijk allemaal op het podium tijdens een concert? En waarom zou je een DJ-set niet gewoon vooraf programmeren? Gastblogger Amar Amlani (DiceDJ) geeft antwoord!

VOORAF: DJ’S VS. PRODUCER-DJ’S

Om te bepalen wat een live-DJ doet, is het handig om eerst het verschil tussen een DJ en een DJ/producer te weten. Vroeger kon je een populaire DJ worden door enkel platen te draaien, je hoefde zelf geen muziek te maken. Ook vandaag de dag kun je natuurlijk nog steeds enkel DJ zijn en fantastische feesten geven. Maar een grote naam maak je alleen als je één of meer succesvolle plaatjes zélf hebt gemaakt. Zo’n producer-DJ verkoopt graag zijn platen én vervolgens zo veel mogelijk kaartjes voor een concert. Een ‘gewone’ DJ zal vooral een goede flow in zijn set willen behouden en zo veel mogelijk willen inspelen op het publiek. Op die manier vergroot hij of zij de kans om opnieuw geboekt te worden. Meer over DJ vs. Producer in ons blog hierover.

“IEDEREEN KAN WAT DIE BEKENDE DJ’S DOEN!”

Het hangt ervanaf over wat voor DJ we het hebben. Een live-DJ kun je – zeker als je nieuwe technieken zoals beat-sync gebruikt en nummers hebt gedownload (of streamt) – relatief gemakkelijk worden. Je hoeft dan enkel te leren welke platen nodig zijn om het publiek te laten dansen en hoe je een goede flow kunt behouden. Daarmee ben je overigens nog niet meteen een goede live-DJ. Straks meer daarover. Maar zoals gezegd produceren bekende DJ’s tegenwoordig hun eigen nummers, en zijn daar ook bij hun doelgroep populair mee geworden. Zo’n producer-DJ word je veel minder makkelijk, dat vergt effort, talent en geluk. Bovendien zit achter een succesvolle DJ vaak ook nog eens een team van professionals. In dat opzicht is het DJ-vak dus meer dan alleen plaatjes maken en mixen!

WAT DOET EEN LIVE-DJ DIE ‘AAN HET WERK’ IS VERSUS EEN DJ DIE EEN PREMIX OPZET?

Een live-DJ die ‘hard aan het werk is’, let op het publiek. Elk nummer dat je opzet, geeft een bepaalde reactie, en die reactie is feedback voor wat je daarna zal opzetten. Ook let een DJ op de overgangen tussen nummers: als nummers te lang door blijven draaien of lange breaks bevatten, dan kan dat de flow behoorlijk doorbreken. Goede DJ’s zoeken combinaties van nummers die goed zullen aanslaan, testen die uit op een live-publiek en scherpen de overgang weer aan. Waar draai ik de bas weg? Wanneer moeten de vocalen van het volgende nummer inkomen? Is het handig als ik deze break oversla met een cue-point? Laidback Luke is een mooi voorbeeld van een DJ die zichzelf telkens aanpast aan zijn publiek en zijn creativiteit inzet om het publiek steeds weer te verrassen. Een DJ die alleen nummers aan elkaar rijgt, zal naar mijn mening veel minder een connectie hebben met het publiek.

KAN HET PUBLIEK HET VERSCHIL HOREN TUSSEN DEZE TWEE SOORTEN DJ’S?

Dit zal voor iedereen verschillend zijn. Maar de ervaring die ik heb met uitgaan met mensen zonder muziekachtergrond, is dat ze vaak de feedback hebben dat er geen lekkere flow in de set zat. Of dat ze geen connectie hadden met de DJ. Of dat er te veel verschillende nummers door elkaar werden gemixt. Als een DJ wél die flow kan creëren en probeert na te gaan wat aanslaat bij het publiek, dan heeft dit ook invloed op de manier waarop mensen het feestje ervaren. Vaak blijven mensen dan ook langer op de dansvloer. En dan is er nog de visuele factor. Als je naar een bekende DJ gaat, dan gaat het vaak ook om de show eromheen: de lichteffecten, het vuurwerk en de visuals maken het een leuk concert om naartoe te gaan. DJ’s zoals Steve Angello premixen de laatste 10-15 minuten van hun set, zodat het vuurwerk en andere showelementen precies op de muziek gesynchroniseerd worden. Dat dit laatste deel van de show een premix was, zal het publiek niet snel opvallen.

KUN JE EEN DJ EEN MUZIKANT NOEMEN?

Een live-DJ is mijns inziens een artiest (ik laat hier de scratch-DJ’s uit de hiphop even buiten beschouwing). Hij of zij selecteert nummers en maakt een verhaal waarin het publiek meegenomen wordt: de DJ-set. De DJ kan een vrolijk verhaal maken met melodieuze nummers, maar ook kiezen voor een donkere techno-set waarmee de DJ en het publiek meer donkere emoties verkennen. Maar een verhaal kan ook een combinatie zijn van verschillende emoties.  Een producer, of producer die ook DJ is, zou ik wel een muzikant noemen. Deze componeert namelijk een muziekstuk en brengt dit unieke stuk naar buiten als eigen creatie.

Heb jij een ander beeld bij de definitie van een muzikant? Of wil je je ervaring delen met live DJ’en versus premixen? Laat het weten met een reactie hieronder!

Primitus Consultancy

We work with small and medium-sized businesses to help create a professional online presence. We provide a one shop full-service design studio in London, United Kingdom. 

https://primitusconsultancy.co.uk
Vorige
Vorige

WAT ZIJN BOOTH MONITORS? EN HEB IK DIE NODIG?