WAT ZIJN BOOTH MONITORS? EN HEB IK DIE NODIG?

Booth monitors – ook wel booth speakers of booth monitor-speakers – zijn speakers die tijdens een optreden gericht staan naar de artiest, meestal een DJ. Met één of meerdere van zulke booth monitors kun je dezelfde muziek die wordt afgespeeld via de normale PA-speakers extra goed horen. Gastblogger Amar Amlani (DiceDJ) gaat je alles vertellen over het nut van zulke luidsprekers en waar je op moet letten bij aanschaf en gebruik!

WAAROM BOOTH MONITORS?

Doordat de booth monitors gericht staan naar jou als artiest, hoor je zonder vertraging het geluid dat ook gepresenteerd wordt naar het publiek. Zeker in grotere zalen, of op festivals, is er een kleine vertraging tussen het geluid wat het publiek hoort en wat de artiest hoort. Wanneer als je als DJ beatmatcht met je hoofdtelefoon op het ene oor (waarin je de volgende track hoort), en het andere oor andere gericht naar de speakers (waarop het huidige nummer te horen is), dan kan een vertraging funest zijn voor je mix. Ook hebben mixers over het algemeen een aparte volumeknop voor booth monitors en aparte aansluitingen waar de booth speakers op worden aangesloten, zodat de DJ zelf het volume harder of zachter kan zetten. Een goede manier om je oren soms rust te geven, maar ook handig als je even snel een gesprek voert of een verzoekje aanneemt achter de draaitafels. Daarnaast kan het ook veel plezier geven om te genieten van de muziek die je maakt of afspeelt, wat een belangrijk element kan zijn om in de flow van je optreden te komen.

TYPE BOOTH MONITORS

Platgeslagen zijn er twee varianten van booth monitors: de staande speaker en de vloermonitor. Staande speakers staan, net zoals PA-speakers, rechtop en direct gericht naar je oren. Hier kunnen studio monitors, PA-speakers of andere speakers voor gebruikt worden. Vloermonitors staan op de grond direct naast je, licht gekanteld, zodat het geluid naar je oren wordt geprojecteerd. Voor beide varianten kun je kiezen om één speaker of twee speakers te gebruiken (dus mono of stereo). Bij drive-in shows wordt vaak gebruikgemaakt van één booth monitor, terwijl je op (grotere) festivals meerdere goede kwaliteit monitors, soms zelfs speaker-arrays, kan verwachten die kunnen worden afgesteld zodat ze perfect gericht staan naar de artiest.

MONITOR, PA, ACTIEF EN PASSIEF

In principe kun je elk type speaker gebruiken als monitor-speakers, maar speciale monitor-speakers zorgen voor een goed klankbeeld voor de artiest. Let er wel op dat zulke modellen vaak een kleinere reikwijdte van geluid hebben. Dit betekent dat het dan extra belangrijk is om deze goed naar je te richten, zodat je de muziek of het stemgeluid goed en zuiver kunt monitoren. Ook bestaan er PA-speakers die dienst kunnen doen als monitor-speaker. Deze herken je vaak aan een schuine zijkant, zodat ze gekanteld op de vloer naast je kunnen staan. Net zoals PA-speakers, heb je hierin de keuze tussen actieve en passieve speakers. Actieve hebben al een ingebouwde versterker. Gezien het gemak en de flexibiliteit van actieve booth monitors, worden deze vaker gebruikt bij drive-in shows van DJ-optredens.

ALTERNATIEVEN VOOR BOOTH SPEAKERS

Bandleden en recentelijk ook meer DJ’s gebruiken in-ear monitors. Dit zijn oordoppen die het geluid om je heen kunnen wegfilteren. Als DJ kun je ervoor kiezen om het geluid uit de PA-speakers af te spelen in je headphones of in-ears, waardoor je effectief geen booth monitor meer nodig hebt. Zeker als je in-ears gebruikt, kun je de doppen gedurende het hele optreden inhouden en via de knoppen op je mixer bepalen wat je wilt horen: één of meerdere kanalen, de PA-speakers (master) of even helemaal niets. Het bijkomende voordeel van in-ears is dat je het volume laag kunt houden, aangezien ze het geluid van de omgeving wegfilteren.

Primitus Consultancy

We work with small and medium-sized businesses to help create a professional online presence. We provide a one shop full-service design studio in London, United Kingdom. 

https://primitusconsultancy.co.uk
Volgende
Volgende

WAT DOET EEN DJ (NOU EIGENLIJK)?